Blogpost 1 aug 2023

Hackathon pitch: zo laat je een onvergetelijke indruk achter

Blogpost 1 aug 2023

Wil je het maximale uit jouw hackathon pitch halen? In dit artikel nemen we je mee in alle tips en essentiële elementen waar je op moet letten bij het voorbereiden van jouw hackathon pitch. Van het creëren van een meeslepende inleiding tot het benadrukken van de haalbaarheid van jouw idee; wij delen waardevolle inzichten om jouw hackathon pitch naar een hoger niveau te tillen. Zo behaal jij gegarandeerd succes en overtuig je anderen dat jouw idee ook het beste idee is. Bereid je voor om de jury (en andere deelnemers) te verbluffen en maak een onuitwisbare indruk tijdens jouw hackathon!

Het doel van een hackathon pitch:

Een hackathon pitch heeft als hoofddoel om de jury te overtuigen van de waarde en haalbaarheid van het voorgestelde idee. De hackathon pitch is een gelegenheid om anderen te inspireren, vertrouwen te winnen en de interesse te wekken om de oplossing verder te onderzoeken of zelfs te financieren. Een overtuigende pitch speelt een cruciale rol in het aantrekken van middelen en het omzetten van een concept in een werkbare realiteit. Met een overtuigende presentatie vergroot je de kans om als winnaar uit de bus te komen.

De elementen van een effectieve hackathon pitch

In de afgelopen jaren hebben we honderden hackathon pitches voorbij zien komen tijdens de hackathons die we voor onze klanten organiseerden. Gewoonlijk krijg je 3-5 minuten de tijd om jouw idee aan het einde van een hackathon toe te lichten, daarna is er nog +- 5 minuten tijd voor vragen. Hieronder schetsen we een aantal belangrijke zaken die handig zijn om mee te nemen in je pitch:

Wat is het probleem dat je oplost?
Beschrijf duidelijk het probleem dat je aanpakt en leg uit waarom het belangrijk is om dit op te lossen.

Voor wie los je het probleem op?
Identificeer voor wie je oplossing bedoeld is en hoe het hun leven of werk zal verbeteren.

Wat is jullie idee?
Beschrijf beknopt en helder hoe jouw idee het probleem oplost. Je kan hiervoor visuele hulpmiddelen gebruiken, zoals tekeningen, prototypes of andere beschrijvingen, om je oplossing duidelijk te maken.

Wie heb je nodig voor jullie idee?
Maak een lijst van de mensen en partijen die cruciaal zijn om jouw idee te realiseren. Denk aan samenwerkingsverbanden en expertise die nodig is.

Hoe kom je tot de oplossing?
Schets een stappenplan of tijdslijn om aan te geven hoe je de oplossing wilt implementeren. Als je al een deel van het probleem hebt opgelost, geef dan in je hackathon pitch aan hoe je verdere verbeteringen wilt aanbrengen.

Wat gaat het kosten?
Geef uitleg welke middelen jouw idee vereist, zoals financiële investeringen, tijd of technische ondersteuning. Maak een inschatting van de kosten en geef aan wat je nog meer nodig hebt om het idee uit te voeren.

Benadruk eventuele aanvullende steun of middelen die nodig zijn om het idee te realiseren. Wat kunnen jullie zelf? Wat vraag je van de zaal/juryleden/dragons? Hoe kunnen zij jullie supporten?

Hackathon pitch tips: voor het neerzetten van een presentatie die nog lang blijft hangen

Het geheim van succes ligt niet alleen in het bedenken van een geweldig concept en een goed opgebouwde presentatie, maar ook in het overtuigend presenteren ervan. Een verbluffende hackathon pitch kan het verschil maken tussen gewoon meedoen en uitblinken als de absolute ster van het evenement. Met deze tips zet je een meesterlijke presentatie neer die de harten van de jury en het publiek verovert:

Vertel een meeslepend verhaal:
Begin met een pakkende inleiding die de aandacht van de jury trekt. Beschrijf het probleem dat je oplost en neem de jury mee in de uitdagingen en impact op de doelgroep. Je kunt dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met een persoonlijke anekdote, een intrigerend feit, of een retorische vraag die het publiek betrekt.

Kom snel tot de kern:
Tijd is beperkt, dus vermijd te lange inleidingen en focus direct op de essentie van je idee.

Concentreer je op het belangrijkste punt:
Identificeer het meest cruciale aspect van je idee en leg hier de nadruk op. Maak duidelijk wat jouw oplossing uniek maakt, en vergroot zo de kans op een positieve beoordeling.

Maak je publiek nieuwsgierig:
Creëer interesse en nieuwsgierigheid door subtiele hints over de potentie van jouw idee te geven. Laat ze hunkeren naar meer!

Inhoud boven vormgeving:
Hoewel een mooie presentatie helpt, is de inhoud essentieel. Zorg dat je ideeën helder en duidelijk overkomen, ongeacht de vormgeving. Onderbouw je presentatie waar nodig met statistieken of testimonials/reviews die je tijdens de hackathon al hebt weten te verzamelen.

Zorg voor een sterke afsluiting
Vat je idee op het eind nog een keer samen, zodat het als een krachtige herinnering bij de jury en het publiek blijft hangen. Geef een beknopte samenvatting van de kernpunten van je pitch en benadruk opnieuw waarom jouw idee de ultieme oplossing is voor het probleem. Sluit af met een krachtige kernzin. Deze kernzin zorgt ervoor dat jouw idee nog lang nadat de hackathon voorbij is, doet nagalmen in de hoofden van de luisteraars.

Schrijf je pitch van tevoren uit
Wil je het verhaal van je hackathon pitch van tevoren uitschrijven? Dan kun je als leidraad aanhouden dat je ongeveer 150 woorden per minuut kunt pitchen. Op deze manier kun je je presentatie op een gestructureerde manier voorbereiden en ervoor zorgen dat je binnen de toegewezen tijdslimiet blijft.

Oefen, Oefen, Oefen:
Neem de tijd om je hackathon pitch met je team te oefenen. Werk aan je presentatievaardigheden en zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en overtuigend overkomt. Gezien de beperkte tijd, is het meestal het beste als één iemand van je team presenteert.

Oh en nog een ding…

Vergeet vooral niet te genieten! We hebben je in dit artikel meegenomen in alles wat erbij komt kijken om een overtuigende hackathon pitch voor te bereiden.

Pitchen is een geweldige kans om je passie over te brengen: waarom heb je gedaan wat je hebt gedaan? En waarom geloof je dat jij en je team iets hebben gecreëerd dat er echt toe doet? Wat is het gaafste dat jullie hebben ontwikkeld? Als je dat over weet te brengen dan komt het helemaal goed!

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!