Uitgelicht Blogpost 15 aug 2022

Wat is een hackathon?

Blogpost 15 aug 2022

Wil je weten wat een hackathon is? Het is een vraag die we regelmatig krijgen. Oorspronkelijk is een hackathon iets wat uit de IT-wereld komt in de Verenigde Staten. De allereerste hackathon werd in 1999 georganiseerd. Inmiddels staat het voor een veel bredere wereld van ontwikkeling en vooruitgang: rondom 3D-printen, robotica, blockchain en Internet of Things (IoT), net als niet-technologische onderwerpen zoals bijvoorbeeld werkdruk of meer autonomie op de werkvloer.

Oorsprong in IT

De historie van de hackathon gaat terug tot in 1999, tijdens de JavaOne Conference. Het was de eerste bekende hackathon, georganiseerd in de Verenigde Staten. Deelnemers werden uitgedaagd om in Java een programma voor de persoonlijke digitale assistent Palm V te schrijven. Daarbij moest het programma de infraroodpoort gebruiken om met andere Palm-gebruikers te communiceren en dit online te registreren. Een belangrijke doelstelling, om aan te tonen wat er mogelijk was.

Nu we ruim 20 jaar verder zijn is de definitie van ‘wat is een hackathon’ behoorlijk veranderd. Het is een één- of meerdaagse bijeenkomst, om in een korte tijd een specifiek vraagstuk aan te pakken. Een ontmoeting waarbij mensen in beperkte tijd samenwerken om tot creatieve en concrete oplossingen te komen. Mét de mogelijkheid om allerlei achtergronden en disciplines bij elkaar te laten komen.

Succesvol

Een hackathon: wat is dat? En wanneer is die succesvol? Het evenement levert meerwaarde op voor zowel de organisatie als voor de deelnemers. Die zo’n 8 tot 48 uur aan het werk gaan met een belangrijke uitdaging. Op basis van veel intrinsieke motivatie, eventueel voor een belangrijke hoofdprijs om trots op te zijn. Of met de kans om een vervolgtraject in te gaan.

Tijdens een succesvolle hackathon (online of offline) gaan 20 tot 150 deelnemers enorm gemotiveerd aan de slag met een concrete uitdaging. Om een probleem op te lossen of een nieuwe toepassing te vinden, bijvoorbeeld door volledig out-of-the-box te denken.

wat is een hackathon

Wat is een hackathon en waarom werkt het?

Dus, wat is een hackathon en waarom werkt het? We leggen je graag uit over de betekenis, net als over onze ervaringen bij Microsoft, ING, Google en KPMG. Organisaties die heel goed weten waarom een hackathon van grote toegevoegde waarde is. Zowel voor de eigen organisatie als voor de deelnemers die zich inschrijven.

Vragen over wat een hackathon is of net als bedrijven, overheden en non-profitorganisaties een hackathon laten organiseren? Vul het online contactformulier in, dan nemen we snel contact met je op voor een offerte.

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!