Uitgelicht Blogpost 25 aug 2023

Wat is een hackathon?

Blogpost 25 aug 2023

Wil je weten wat een hackathon is? Het is een vraag die we regelmatig krijgen. Oorspronkelijk is een hackathon iets wat uit de IT-wereld komt in de Verenigde Staten. De allereerste hackathon werd in 1999 georganiseerd. Inmiddels staat het voor een veel bredere wereld van ontwikkeling en vooruitgang: rondom 3D-printen, robotica, blockchain, AI en Internet of Things (IoT), net als niet-technologische onderwerpen zoals bijvoorbeeld werkdruk of meer autonomie op de werkvloer. Wij organiseren hackathons in vrijwel elke sector en voor diverse vraagstukken en doelstellingen. Zo organiseren we zorg hackathons, onderwijs hackathons, mobiliteit hackathons, data hackathons en vele andere soorten hackathons. Zowel met interne medewerkers als met externe deelnemers. Ben je benieuwd of het concept van een hackathon ook past bij jouw organisatie? Neem gerust eens vrijblijvend contact op.

Oorsprong in IT

De historie van de hackathon gaat terug tot in 1999, tijdens de JavaOne Conference. Het was de eerste bekende hackathon, georganiseerd in de Verenigde Staten. Deelnemers werden uitgedaagd om in Java een programma voor de persoonlijke digitale assistent Palm V te schrijven. Daarbij moest het programma de infraroodpoort gebruiken om met andere Palm-gebruikers te communiceren en dit online te registreren. Een belangrijke doelstelling, om aan te tonen wat er mogelijk was.

Nu we ruim 20 jaar verder zijn is de definitie van ‘wat is een hackathon’ behoorlijk veranderd. Het is een één- of meerdaagse bijeenkomst, om in een korte tijd een specifiek vraagstuk aan te pakken. Een ontmoeting waarbij mensen in beperkte tijd samenwerken in verschillende teams om tot creatieve en concrete oplossingen te komen. Mét de mogelijkheid om allerlei achtergronden en disciplines bij elkaar te laten komen.

Succesvolle hackathon

Een hackathon: wat is dat? En wanneer is die succesvol? Over het algemeen levert het evenement een meerwaarde op voor vrijwel iedere organisatie die er eentje organiseert. Er zijn verschillende soorten hackathons: sommige hackathons duren 8 uur, andere hackathons gaan zelfs 48 uur lang achter elkaar door. Afhankelijk van de doelgroep en het vraagstuk adviseren we je graag over welk type hackathon het best past bij jouw organisatie en natuurlijk de uitkomst die je wilt bereiken.

Wij organiseren zowel online hackathons als offline hackathons. Het is vaak het leukst als er minimaal 15 deelnemers meedoen. Gemiddeld gezien doen er zo’n 50-60 deelnemers mee aan een hackathon. Maar we organiseren ook wel grotere evenementen waar honderden of zelfs duizenden mensen aan meedoen. Een hackathon is een uitgelezen kans om eens out-of-the-box te denken om innovatie te bevorderen of een complex vraagstuk op te lossen waar je als organisatie al lang mee worstelt.

wat is een hackathon

Dus: wat is een hackathon en waarom werkt het?

Een hackathon is een intensieve bijeenkomst waarin diverse teams samenwerken om het beste idee te ontwikkelen en te presenteren. Of het nu om een technologisch vraagstuk gaat of een sociale uitdagingen, hackathons fungeren als een brug naar frisse ideeën en praktische oplossingen.

Op deze pagina vind je meer informatie over de betekenis van een hackathon, net als over onze ervaringen bij ANWB, Provincie Gelderland, Microsoft, ING, Google en KPMG. Organisaties die heel goed weten waarom een hackathon van grote toegevoegde waarde is. Zowel voor de eigen organisatie als voor de deelnemers die zich inschrijven.

Heb je vragen over wat een hackathon precies inhoudt? Of overweeg je om als organisatie een hackathon te organiseren? Vul dan gerust ons online contactformulier in. Dan sturen we je meer informatie toe en kunnen we bespreken hoe we je kunnen helpen bij de organisatie van een hackathon.

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!