Blogpost 1 aug 2023

Hackathon in de zorg: een waardevol instrument voor verandering

Blogpost 1 aug 2023

Ben je van plan om binnenkort een zorg hackathon te organiseren en wil je verzekerd zijn van succes? Dan staan wij voor je klaar! Met onze jarenlange ervaring in het succesvol organiseren van diverse zorg hackathons, hebben wij een schat aan expertise opgebouwd.

Of je nu een interne hackathon met je eigen team wilt organiseren, de doelgroep wilt betrekken of externe organisaties wilt uitnodigen, wij zijn van alle markten thuis. In dit artikel laten we je ontdekken hoe een hackathon in de zorgsector een stimulerende en impactvolle ervaring kan zijn. Lees verder en leer hoe ook jij een succesvolle zorg hackathon kunt organiseren.

De voordelen van een hackathon in de zorg

Ben je klaar om impact te maken in de zorg? Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende redenen waarom partijen een zorg hackathon organiseren:

Stimuleer innovatie:
Met een zorg hackathon kun je innovatie in de gezondheidszorg bevorderen. Hackathons bieden een platform waar zorgprofessionals, ontwikkelaars, ontwerpers en andere experts kunnen samenwerken om innovatieve oplossingen te bedenken voor complexe uitdagingen in de zorgsector. Door een zorg hackathon te organiseren, creëer je een omgeving waarin creativiteit en out-of-the-box denken worden aangemoedigd.

Verbind diverse stakeholders:
Een zorg hackathon brengt verschillende stakeholders samen, zoals zorginstellingen, technologiebedrijven, zorgverleners, zorgverzekeraars, patiënten en academici. Als organisator speel je een cruciale rol in het verbinden van deze diverse groepen en het faciliteren van samenwerking. Het samenbrengen van verschillende perspectieven en expertise kan leiden tot innovatieve en holistische oplossingen voor de gezondheidszorg.

Impact op de gezondheidszorg:
Door een hackathon in de zorg te organiseren, kun je een directe impact hebben op de gezondheidszorg. De oplossingen die tijdens de hackathon worden ontwikkeld, kunnen de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeteren, de efficiëntie van de zorgprocessen vergroten en nieuwe benaderingen introduceren voor complexe zorg vraagstukken. Als organisator ben je de drijvende kracht achter deze positieve veranderingen.

Stappen voor het organiseren van een succesvolle hackathon in de zorg:

Een zorg hackathon is dé perfecte gelegenheid om innovatieve ideeën te stimuleren en creativiteit te laten bloeien. Of je nu een zorginstelling, een bedrijf in de gezondheidszorg of een organisatie gericht op medische vooruitgang bent, het organiseren van een hackathon kan baanbrekende oplossingen opleveren. Vanuit Hackathonopmaat kunnen we je volledig ontzorgen bij de organisatie van de hackathon, neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Wanneer je contact met ons opneemt, dan is het handig om de volgende zaken met elkaar te bespreken:

Doel van de hackathon:
Wat is het doel van de hackathon? En wat vinden jullie het belangrijkst: het proces van de hackathon zelf of het eindresultaat dat voortkomt uit de hackathon? Wat is jullie visie hierop?

Wie zit in het hackathon organisatie team:
Voor ons werkt het vaak het beste als we één vast aanspreekpunt hebben die knopen door kan hakken. Uiteraard zullen we jullie natuurlijk ook op diverse vlakken adviseren. Doorgaand zien we dat onze opdrachtgevers een klein hackathon team samenstellen, waarbij de rollen goed verdeeld zijn en dit team nauw samenwerkt met ons team om een succesvolle dag te organiseren.

Wat voor locatie zoeken jullie:
Een belangrijke vraag die beantwoord moet worden: willen jullie de hackathon op eigen locatie organiseren of juist op een externe hackathon locatie? Dit hoeft niet altijd gelijk heel duur te zijn, soms kan er ook gekeken worden naar ruimtes bij innovatiehubs, universiteitscampus of andere partijen. Neem contact met ons op, dan adviseren we je hier graag over.

Wat wordt de voertaal van het evenement?
Bij het organiseren van een zorg hackathon is het natuurlijk essentieel om de voertaal van het evenement te bepalen. Wordt dit Nederlands? Of verwachten jullie bijvoorbeeld ook Engelstalige deelnemers?

Aantal deelnemers:
Bepaal het aantal deelnemers dat je wilt uitnodigen. Het optimale aantal deelnemers hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, het type hackathon, en het doel van het evenement. Een te groot aantal deelnemers kan leiden tot logistieke uitdagingen en verminderde betrokkenheid, terwijl een te klein aantal deelnemers de diversiteit van ideeën en expertise kan beperken.

Zorg hackathon: voor elk type organisatie geschikt

In de afgelopen jaren hebben we heel wat hackathons georganiseerd. Dus ben je een organisatie die op zoek is naar een professionele partner om een hackathon te organiseren, dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Zo organiseren wij bijvoorbeeld zorg hackathons voor partijen die actief zijn in de:
1. GGD
2. Ouderenzorg / verpleeghuizen
3. Thuiszorg
4. Ziekenhuizen
5. Labs
6. Gehandicaptenzorg
7. Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
8. Verslavingszorg
9. Jeugdzorg
10. Hospices / Palliatieve zorg
11. Verloskundige zorg / Kraamzorg
12. Tandartspraktijken
13. Fysiotherapie praktijken
14. Huisartsenzorg
15. Psychologische praktijken
16. Revalidatiecentra
17 Ambulancezorg
18. Wijkverpleging
19. Zorgverzekeraars

Voorbeelden van eerdere zorg hackathons die we organiseerden:

In de afgelopen jaren hebben we met trots verschillende hackathons in de zorg georganiseerd, waarbij innovatieve ideeën en samenwerking centraal stonden. Hieronder vind je een kleine selectie van de hackathons die we organiseerden:

Jouw Kracht in de Zorg Hackathon:
Tijdens de Jouw Kracht in de Zorg Hackathon zijn er diverse innovatieve methoden en oplossingen bedacht om werkgevers in de zorg meer flexibiliteit te bieden en werknemers in staat te stellen hiervan te profiteren. Het voornaamste doel was om meer werkplezier te creëren. Dit baanbrekende evenement werd geïnitieerd vanuit de Arbeidsmarktagenda (CAOP), in samenwerking met diverse werkgevers- en werknemers organisaties. In de ouderenzorg zijn dringende maatregelen vereist om personeel aan te trekken en te behouden, zodat het groeiende aantal ouderen de juiste zorg kan krijgen.

Menzis hackathon
Bij Menzis, een toonaangevende zorgverzekeraar, ontving het klantcontact center herhaaldelijk dezelfde klacht over een bepaalde procedure die soms wat omslachtig was. Dit probleem kwam zo vaak voor, dat we een hackathon organiseerde met verschillende afdelingen binnen Menzis, om het probleem voor eens en voor altijd aan te pakken. En met succes!

Hackathon vitaliteit en duurzame inzetbaarheid:
Voor Evean, GGZ Drenthe, Icare, De Trans en zorggroep Meander (onderdeel van Espria) organiseerde we een interne hackathon met als thema vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Teams kregen de kans om samen te werken en van elkaar te leren.

Sustainable Lab Hackathon
Een ander bijzonder initiatief was de Sustainable Lab Hackathon, waarbij het doel was om laboratoria op een campus in Midden-Nederland meer met elkaar te laten samenwerken. Deze hackathon bracht experts en professionals samen om te kijken hoe ze campus breed van elkaar konden leren en meer konden doen op het gebied van duurzaamheid.

Hackathon in verpleeghuis
Voor een verpleeghuis organiseerden wij een wel heel bijzonder evenement ter nagedachtenis van een overleden patiënt, die een geldbedrag had nagelaten aan het zorgpersoneel. Tijdens dit evenement werd bepaald hoe dit bedrag optimaal kon worden ingezet om het personeel te ontlasten, de werkdruk te verminderen én om een nog aangenamere leefomgeving te creëren voor bewoners.

Hackathon in de zorg organiseren? Neem vrijblijvend contact op:

Hackathons blijken keer op keer een waardevol instrument te zijn om innovatie te stimuleren en gezamenlijk vraagstukken aan te pakken. De creativiteit en samenwerking die tijdens deze evenementen worden ervaren, dragen bij aan het vinden van baanbrekende oplossingen voor complexe uitdagingen in de zorg. Wij hebben in de afgelopen jaren al vele impact volle zorg evenementen georganiseerd en kijken er naar uit om er nog heel wat te organiseren.

Lijkt het je leuk om met jouw organisatie ook een hackathon te organiseren? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. We nemen je graag mee in wat er allemaal bij komt kijken en of een hackathon ook geschikt is voor jouw organisatie. Samen kunnen we innovatie in de gezondheidszorg stimuleren en de zorg transformeren!

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!