Blogpost 7 aug 2023

Hackathon locatie

Blogpost 7 aug 2023

Als het gaat om het organiseren van een hackathon, is de locatie een van de belangrijkste aspecten om over na te denken. Het vinden van de juiste locatie kan een groot verschil maken in het succes van je hackathon evenement. In dit artikel zullen we bespreken waarom de locatie zo belangrijk is en wat je moet overwegen bij het kiezen van de perfecte hackathon locatie. Wij kennen de beste hackathon locaties door heel het land: bijvoorbeeld in Amsterdam, Eindhoven, Leiden, Arnhem, Zwolle, Rotterdam, Groningen, Heerlen, Maastricht, Nijmegen, Vlissingen en Utrecht.

Waarom is de locatie belangrijk voor een hackathon?

Een hackathon is een evenement waarbij professionals en/of studenten samenwerken aan het creëren van innovatieve oplossingen. De deelnemers werken meestal in teams en werken onder hoge druk om binnen een beperkte tijd een werkende prototype of oplossing te creëren. Het is dus belangrijk om de juiste omgeving te bieden die de deelnemers zal inspireren en hen zal helpen gefocust te blijven op hun werk.

De locatie speelt een belangrijke rol bij het creëren van deze omgeving. Een goede hackathon locatie moet inspirerend zijn en toch comfortabel genoeg om deelnemers te laten werken zonder afgeleid te worden. Bovendien moet de hackathon locatie de nodige faciliteiten bieden om aan de behoeften van de deelnemers te voldoen, zoals toegang tot internet, stroomvoorziening en voldoende ruimte voor de teams om te werken. Bij evenementen die langer dan één dag duren, is het vaak handig als er voldoende slaapfaciliteiten in de buurt zijn.

Overwegingen bij het kiezen van een hackathon locatie

Bij het kiezen van een hackathon locatie zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zie ook onze hackathon checklist en hackathon agenda. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste andere overwegingen:

1. Toegankelijkheid

De locatie moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor deelnemers en eventuele sprekers. Dit betekent dat het dicht bij openbaar vervoer moet zijn en dat er voldoende parkeergelegenheid moet zijn voor degenen die met de auto komen. Een goede locatie moet ook toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

2. Capaciteit

De hackathon locatie moet groot genoeg zijn om alle deelnemers en apparatuur te huisvesten. Het handigst is het vaak als er een plenaire ruimte is, waar iedereen kan samenwerken. Eventueel met wat subzalen waar teams zich terug kunnen trekken. Denk dus goed na over het aantal teams dat je wilt huisvesten tijdens het evenement. Vaak worden er teams gemaakt van 4-6 personen per team.

Ook moet er op de hackathon locatie voldoende plek zijn voor tafels, stoelen, energizers en een jury tafel aan het einde van het evenement. In overweging kan genomen worden om de eindpresentaties in dezelfde ruimte te houden, maar vaak wordt er ook voor een andere ruimte gekozen waar de afsluitende presentaties plaatsvinden afhankelijk van de locatie.

3. Technische infrastructuur

Een goede hackathon locatie moet de nodige technische infrastructuur bieden om de deelnemers te ondersteunen. Dit betekent dat er voldoende internetbandbreedte en stabiele stroomvoorziening moet zijn. In veel gevallen is het ook handig om ervoor te zorgen dat de locatie een back-up generator heeft, voor het geval dat er een stroomstoring optreedt.

4. Inspirerende omgeving

Een hackathon is een creatieve en innovatieve bijeenkomst en de locatie moet een inspirerende omgeving bieden die de deelnemers zal stimuleren. Een goede hackathon locatie kan bijvoorbeeld een coworking-ruimte zijn, een conferentiecentrum met veel natuurlijk licht, of een innovatiehub met veel interactieve displays en technologische snufjes. Het is belangrijk om een locatie te kiezen die de creativiteit en productiviteit van de deelnemers zal stimuleren.

5. Catering

Een hackathon is een intensief evenement dat vaak een hele dag of zelfs een weekend duurt. Het is dus belangrijk om te zorgen voor voldoende catering en snacks om het energieniveau op peil te houden bij de deelnemers. Bij sommige hackathon locaties is het verplicht om op locatie catering af te nemen. Wij beschikken ook over vaste cateraars die door heel het land op locatie catering kunnen verzorgen en zelfs op locatie mocktails kunnen maken voor een feestelijke afsluiting van het evenement tegen een redelijke prijs.

6. Kosten

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de kosten bij het kiezen van een hackathon locatie. Het huren van een locatie kan duur zijn in grote ‘evenementen hallen’ als de Amsterdam RAI of Jaarbeurs in Utrecht, vooral als het evenement meerdere dagen duurt. In dat geval is het vaak interessanter om naar andere locaties uit te wijken, waar je meer waar krijgt voor je geld en niet voor elke internetkabel al een paar duizend euro extra hoeft bij te betalen. Wij kunnen hier een begeleidende rol in spelen en weten wat gangbaar is als het aankomt op kosten voor locatie en catering. Wij hebben de afgelopen jaren heel wat hackathons georganiseerd in zowel Nederland als België.

Enkele populaire en geschikte hackathon locaties

Nu je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een hackathon locatie, nemen we je graag mee in enkele populaire en geschikte hackathon locaties die veel worden gebruikt voor de organisatie van hackathons:

1. Coworking-ruimtes

Coworking-ruimtes zijn gemeenschappelijke werkruimtes die worden gedeeld door onafhankelijke professionals. Zij bieden vaak de nodige technische infrastructuur, zoals snel internet en stopcontacten, en hebben meestal een inspirerende hippe omgeving. Coworking-ruimtes kunnen echter duur zijn om te huren voor een hele dag of een weekend.

2. Conferentiecentra

Conferentiecentra zijn speciaal gebouwd voor zakelijke evenementen en bieden doorgaans voldoende capaciteit, technische infrastructuur en cateringopties. Zij kunnen echter ook duur zijn en soms zijn de beschikbare ruimtes minder inspirerend dan andere locaties.

3. Innovatiehubs

Innovatiehubs zijn plaatsen waar innovatie en technologie centraal staan. Ze bieden vaak interactieve displays, 3D-printers en andere technologische snufjes die de deelnemers kunnen gebruiken. Ze zijn vaak inspirerend, maar kunnen duur zijn om te huren.

4. Universiteiten

Universiteiten hebben vaak grote auditoria en leslokalen die kunnen worden gebruikt voor hackathons. Ze bieden meestal voldoende technische infrastructuur en zijn vaak betaalbaar om te huren. Bovendien bieden ze een inspirerende omgeving die kan helpen bij het stimuleren van de creativiteit van de deelnemers.

5. Theaters

Theaters kunnen interessante locaties zijn voor hackathons omdat ze vaak grote open ruimtes hebben waarin teams kunnen werken en brainstormen. Bovendien beschikken theaters vaak over uitstekende technische voorzieningen zoals geluidssystemen, projectoren en internetverbindingen die nodig zijn voor het uitvoeren van hackathons. Daarnaast zijn theaters vaak gelegen in stadscentra en zijn ze goed bereikbaar met het openbaar vervoer, wat handig is voor deelnemers die van buiten de stad komen. Ook is onze ervaring dat deze vaak een stuk betaalbaarder zijn dan andere locaties. Ten slotte bieden theaters ook vaak cateringsdiensten aan, waardoor je dit niet bij andere partijen hoeft te beleggen.

Conclusie

De locatie is een van de belangrijkste aspecten om te overwegen bij het organiseren van een hackathon. Een goede hackathon locatie moet toegankelijk zijn, voldoende capaciteit bieden, de nodige technische infrastructuur hebben, een inspirerende omgeving bieden, cateringopties bieden en binnen het budget passen.

Er zijn verschillende hackathon locaties beschikbaar, waaronder coworking-ruimtes, conferentiecentra, innovatiehubs, universiteiten en theaters. Elk van deze locaties heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is aan de organisator om de beste keuze te maken op basis van de specifieke behoeften van het evenement en het beschikbare budget.

Met de opkomst van remote werk en hybride evenementen, is het ook belangrijk om te overwegen of de gekozen locatie ook geschikt is voor deelnemers die op afstand deelnemen. Er moeten bijvoorbeeld voldoende technische infrastructuur en tools beschikbaar zijn om een naadloze samenwerking tussen deelnemers op locatie en op afstand mogelijk te maken.

Bij Hackathon Op Maat hebben we jarenlange ervaring met het organiseren van zowel offline, hybride als volledig online hackathons. Wij organiseren ze voornamelijk in Nederland en België, maar ook internationaal. Wil je advies hebben over welke locaties geschikt kunnen zijn voor jouw hackathon evenement? Neem dan vrijblijvend contact op.

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!