Hackathon
Hackathon organiseren of meer weten over deze evenementen? Geschikt voor iedere organisatie met concrete uitdagingen voor belangrijke doelstellingen. Binnen en buiten de IT-wereld, om meerdere achtergronden en expertises op een bijzondere manier bij elkaar te brengen.
Tijdens een relatief kort evenement, waarin enthousiaste deelnemers intrinsiek gemotiveerd aan de slag gaan met de belangrijke uitdaging. Om tot creatieve en concrete oplossingen te komen. Met kans op een vervolgtraject en om nauw samen te werken tijdens een unieke ervaring.
Wat is een hackathon en wat zijn voorbeelden van geslaagde evenementen? We hebben ervaring bij organisaties zoals Microsoft, ING, Google en KPMG en laten je graag zien wat er mogelijk is. Aan de hand van 3 mogelijkheden, al kun je de hackathon natuurlijk ook volledig op maat laten organiseren.
Wat is een hackathon?
Wat is een hackathon en wat kun je daarvan verwachten? In 1999 werd de eerste georganiseerd in de Verenigde Staten. Tijdens de JavaOne Conference werkten deelnemers aan een programma voor de Palm V digitale assistent.
Het werd een enorm succes, eerst binnen de IT-wereld en daarna ook daarbuiten. Als samentrekking van ‘hack’ en ‘marathon’, om out-of-the-box naar oplossingen voor belangrijke uitdagingen te zoeken. Met een groot aantal deelnemers, die gedurende een halve dag tot 48 uur of zelfs langer samenwerken. Sterk gemotiveerd en met diverse expertises en achtergronden.
De hackathon is in meer dan 20 jaar uitgegroeid tot een event voor iedere organisatie. Groot en klein, binnen iedere branche en met z’n specifieke uitdagingen en doelstellingen. Waarbij we graag adviseren over de mogelijkheden, betrokken begeleiden en nauwkeurig controleren. Of waarbij we het werk volledig uit handen nemen, door een professionele hackathon voor je te organiseren.
Voorbeelden van geslaagde hackathons
Benieuwd naar voorbeelden van geslaagde hackathons? We zetten er 3 voor je op een rij:
HUH Hackathon (Hogeschool van Utrecht)
Voor de toonaangevende Hogeschool van Utrecht organiseerde we een 24-urige hackathon. Verdeeld over 3 thema’s zochten we naar 6 praktische oplossingen voor de concrete uitdaging. We werkten aan de toekomst van het onderwijs, door bedrijven, studenten en docenten op een revolutionaire manier samen te laten werken.
World Hackathon Day
Met meer dan 500 jonge specialisten werkten we vanuit 6 landen in 24 uur aan uitdagingen om de wereld een stukje mooier te maken. Dit evenement werd gecovered door meer dan 150 verschillende media en we wonnen er zelfs 3 awards mee. Het was de geslaagde lancering van de nieuwe online community Tomorrow, opgericht door Jesse van Doren en twee andere entrepreneurs.
Mobihack provincie Gelderland
Met de Mobihack werd de verkeerschaos in de Nijmeegse wijk Heijendaal in slechts 30 uur getackled. Door data uit verschillende bronnen te combineren en daar specialisten met diverse expertises aan te laten werken. Wat leidde tot een dashboard voor roostermakers op de scholen, om hun uren af te stemmen op het beschikbare openbaar vervoer in het gebied.
De uiteenlopende voorbeelden laten goed zien hoe een hackathon allang niet alleen meer draait om IT. Data uit meerdere bronnen vormt nog altijd belangrijke input, maar er zijn toepassingen mogelijk binnen allerlei vakgebieden.
Hackathon organiseren: 3 mogelijkheden
Een hackathon organiseren kan op verschillende manieren. Voor klanten zoals de ACM, Amnesty International, D-Reizen, ING, de provincie Gelderland en Red Bull deden we dat bijvoorbeeld met een:
Sprint Hackathon
Tijdens een ochtend, een middag of een avond brengen we deelnemers bij elkaar om in korte tijd aan een belangrijke uitdaging te werken.
Klassieke Hackathon
De klassieke hackathon, om in 24 uur een belangrijke doelstelling voor de organisatie te behalen.
Festival Hackathon
Meerdaags, om 2 dagen lang alles op alles te zetten met specialisten en expertises vanuit allerlei vakgebieden en richtingen.
Bovendien is het mogelijk om een hackathon op maat te laten organiseren. Met aandacht voor de specifieke uitdagingen binnen de organisatie, het talent dat er beschikbaar is en de manier waarop jullie graag werken. Full-service door het allemaal uit handen te laten nemen, of met een workshop om het zelf op te pakken.
Ontdek wat er komt kijken bij een hackathon en gebruik de handige tips of checklists die we daarvoor kunnen meegeven. Of laat het over aan onze experts, waarmee we ervoor zorgen dat je de hackathon kunt benutten om tot nieuwe inzichten en belangrijke antwoorden te komen.
Belangrijke vragen over hackathons
We begrijpen dat je misschien nog een aantal vragen hebt over hackathons. We beantwoorden een paar van de meest gestelde:
Wordt er echt ‘gehackt’?
Dat hoeft niet, omdat het niet gaat om het ‘hacken’ van data. In plaats daarvan gaat het om slimme toepassingen en out-of-the-box-oplossingen. Door zowel IT-ers als andere specialisten, die samenwerken aan de belangrijke uitdagingen voor jouw organisatie.
Is een hackathon geschikt voor mijn organisatie?
Ja, dat kunnen we met bijna 100% zekerheid stellen. We werken voor overheden, non-profitorganisaties en bedrijven. Ook als hun core-business niet draait om technologie. Wij zorgen voor een thema en aanpak die past bij jouw organisatie.
Wat levert een hackathon op?
De hackathon is waardevol voor zowel jouw organisatie als de deelnemers. Dankzij een creatieve oplossing en een unieke ervaring voor iedereen die deelneemt. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld Google en Amazon maandelijks hackathons organiseren.
Ontdek wat een hackathon is en hoe je daar binnen jouw organisatie gebruik van kunt maken. Met onze volledige begeleiding of als workshop,
zodat je er zelf mee aan de slag kunt.
Vragen over een hackathon of die net als andere bedrijven, overheden en non-profitorganisaties laten organiseren? Vul het online contactformulier in, dan nemen we snel contact met je op.
Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. We lichten het je graag toe!
Ontdek de dynamische stad Utrecht voor jouw volgende hackathon. Laat je inspireren door de innovatieve geest van de stad.
Ben je op zoek naar de perfecte locatie voor je volgende hackathon in de Randstad? Of wil je zelf graag een keer mee doen aan een hackathon? Lees dan verder.
Hackathon met studenten organiseren? In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit en of het handig is om studenten ook bij jouw hackathon te laten aansluiten.
Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?
Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland
Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!
Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!