Online hackathon
Online hackathons zijn steeds populairder geworden als alternatief voor traditionele hackathons, vooral tijdens de COVID pandemie toen fysieke bijeenkomsten beperkt mogelijk waren. Online hackathons bieden deelnemers de mogelijkheid om vanuit hun eigen locatie deel te nemen en toch te werken aan innovatieve oplossingen voor uitdagende problemen. Dit gaat bijvoorbeeld via een hackathon livestream.
In dit artikel gaan we dieper in op wat online hackathons zijn, waarom ze zo populair zijn en hoe je zelf een online hackathon kunt organiseren in samenwerking met ons.
Wat is een online hackathon?
Een hackathon online is een evenement waarbij deelnemers (van over de hele wereld) samenwerken aan het bedenken en creëren van innovatieve oplossingen voor uitdagende problemen. Zie ook ons eerdere artikel: ‘wat is een hackathon?‘. Het evenement vindt vaak plaats via een online platform, zoals Zoom, Google Meet, Teams of Miro, waar deelnemers kunnen communiceren, samenwerken en hun voortgang kunnen delen.
Tijdens een online hackathon kunnen deelnemers werken aan verschillende soorten projecten, van software- en app-ontwikkeling tot het creëren van hardware-oplossingen of het uitdiepen van een sociaal vraagstuk. Afhankelijk van het thema van de hackathon. Het doel is vaak om oplossingen te vinden voor problemen die relevant zijn voor de industrie of de samenleving als geheel. Kortom: alles wat je offline doet tijdens een hackathon, kun je ook online doen. Wel vergt een online hackathon over het algemeen iets meer voorbereidingstijd, omdat je een nog strakkere planning moet maken en duidelijke instructies zodat tijdens de dag alles soepel verloopt.
Waarom zijn hackathons online zo populair?
Er zijn verschillende redenen waarom hackathons online de laatste tijd zo populair zijn geworden:
1. Toegankelijkheid
Online hackathons zijn toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding en een computer. Dit betekent dat deelnemers van over de hele wereld kunnen deelnemen zonder zich zorgen te hoeven maken over reiskosten of verblijfkosten.
2. Flexibiliteit
Online hackathons bieden deelnemers de flexibiliteit om te werken op tijden die voor hen het beste werken. Dit is vooral handig voor deelnemers die zich in verschillende tijdzones bevinden.
3. Lagere kosten
Doordat er geen fysieke bijeenkomsten zijn, zijn de kosten voor de organisatie van een online hackathon doorgaans lager dan bij een traditionele hackathon. Dit betekent dat er meer budget beschikbaar kan worden gesteld voor prijzen en beloningen voor de deelnemers.
Hoe organiseer je een online hackathon?
Als je geïnteresseerd bent in het organiseren van een hackathon online, zijn hier enkele stappen die handig zijn om te volgen:
1. Bepaal de doelstellingen van het online evenement
Bepaal met je team wat je wilt bereiken met de online hackathon. Stel jezelf de vraag of het proces belangrijker is (leren hoe je creatief kunt denken) of het eindresultaat om een specifiek probleem op te lossen.
2. Kies een geschikt online platform
Kies een online platform dat geschikt is voor de online hackathon. Dit kan bijvoorbeeld Zoom of Google Meet zijn voor videoconferenties, of Slack voor communicatie en samenwerking.
3. Bepaal de duur en de structuur van de hackathon
Bepaal hoe lang de online hackathon moet duren en hoe deze is gestructureerd. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor deelnemers om aan hun projecten te werken en om presentaties te geven. Je kunt ook verschillende activiteiten en sessies organiseren, zoals workshops, mentorsessies en netwerkevenementen.
4. Stel een prijzenpakket samen
Overweeg het samenstellen van een prijzenpakket om de deelnemers te motiveren en te belonen voor hun harde werk. Dit kan bijvoorbeeld een geldprijs zijn of een kans om hun project te pitchen aan investeerders.
5. Promoot de online hackathon
Promoot de online hackathon via verschillende kanalen, zoals sociale media, e-mail en relevante online gemeenschappen. Zorg ervoor dat je duidelijke en beknopte informatie verstrekt over de doelstellingen van de hackathon, de duur, de structuur en de prijzen.
6. Bereid je voor op de dag zelf
Zorg ervoor dat je alle benodigde apparatuur en software hebt geïnstalleerd en getest voordat de hackathon begint. Zorg er ook voor dat je een team van mentoren en juryleden hebt klaarstaan om de deelnemers te ondersteunen en te beoordelen.
7. Volg de voortgang en beoordeel de projecten
Volg de voortgang van de deelnemers tijdens de hackathon en zorg ervoor dat je feedback geeft (bijvoorbeeld tijdens milestone meetings) en ondersteuning biedt waar nodig. Beoordeel de projecten aan het einde van de hackathon en maak ook goed duidelijk wat je met de uitkomsten zult gaan doen.
Conclusie
Online hackathons zijn een geweldige manier om innovatie te stimuleren en deelnemers van over de hele wereld samen te brengen om problemen op te lossen.
Hackathon op Maat kan helpen bij het organiseren van een online hackathon. Wij kunnen je adviseren over de beste platforms en tools, evenals het verder uitwerken van de structuur/ het programma van de online hackathon. Wij kunnen je op alle vlakken ontzorgen, dus ook met het vinden van de juiste experts en juryleden, of het vinden van de juiste sprekers die tijdens de online hackathon een lezing kunnen geven. Neem vrijblijvend contact op, voor meer informatie oer hoe we je kunnen helpen met het organiseren van een succesvolle online hackathon.
Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. We lichten het je graag toe!
Ontdek de meest verrassende locaties voor een hackathon en laat je inspireren voor je volgende evenement!
Ontdek Nijmegen: de ideale stad voor jouw hackathon. Innovatieve locaties, creatieve energie en samenwerkingsmogelijkheden wachten op je!
Ben je op zoek naar een unieke hackathon locatie om een hackathon te organiseren? Overweeg dan Heerlen, een stad vol potentieel voor innovatieve evenementen zoals hackathons.
Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?
Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland
Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!
Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!