Blogpost 30 aug 2023

Energie hackathon: op koers naar een duurzame toekomst

Blogpost 30 aug 2023

In de dynamische wereld van vandaag is het cruciaal om duurzame en innovatieve oplossingen te vinden voor energie-uitdagingen. Energie hackathons bieden een unieke gelegenheid om experts, studenten, creatieve denkers en technologen samen te brengen voor het genereren van baanbrekende ideeën. In dit artikel nemen we je mee in het organiseren van een energie hackathon. Als je nieuwsgierig bent naar deelname aan een energie-gerelateerde hackathon, vergeet dan niet om je e-mail achter te laten op onze website om op de hoogte te blijven van de leukste energie hackathons. Naast energie hackathons, organiseren wij ook andere duurzaamheid hackathons.

Marktleider in hackathons

Bij Hackathonopmaat zijn we er trots op marktleider te zijn in het organiseren van hackathons. Hoewel het merendeel van onze hackathons plaatsvindt in Nederland en België, organiseren wij er ook steeds meer internationaal. Wij nemen een beperkt aantal hackathons per jaar aan zodat we kwaliteit kunnen blijven garanderen. Bij elke aanvraag die we krijgen kijken wij altijd selectief of wij denken dat een hackathon geschikt is voor het vraagstuk wat er ligt en het beoogde doel van de hackathon.

Bekijk enkele voorbeelden van aanvragen die we in het verleden hebben ontvangen:

1. Voor een netbeheerder hebben wij een intern evenement, “sustainathon” georganiseerd. Medewerkers gingen aan de slag met de vraag: “Hoe kunnen we de CO2-voetafdruk van medewerkers meten en verminderen?”

2. Een waterschap kwam met de vraag om een hackathon te organiseren om intelligente oplossingen te bedenken voor efficiënte beluchting van bacterietanks tijdens het zuiveren van afvalwater. Het doel? Het bereiken van 10-20% energiebesparing door slimme besturing. De biologische complexiteit maakte de uitdaging complexer dan eenvoudig programmeren. Hun vraag was: kan een hackathon experts effectief bijeenbrengen om de haalbaarheid van intelligente besturing en energiebesparing te beoordelen? Het zou miljoenen euro’s aan jaarlijkse energiekosten kunnen besparen.

3. Wij faciliteerden een evenement voor burgerparticipatie voor een gemeente, waarbij we samen met inwoners een kader ontwikkelden voor duurzame energie.

Energiek aan de slag met energie uitdagingen:

Een hackathon in de energiesector is een intensief en samenwerkingsgericht evenement waar deelnemers zich verenigen om innovatieve oplossingen te bedenken voor uiteenlopende energie-uitdagingen. Of het nu gaat om het elektriciteitsnet of andere aspecten binnen het brede domein van energie, deze bijeenkomsten brengen vaak een divers gezelschap samen, waaronder experts, technologen, programmeurs, ontwerpers, studenten en creatieve denkers. Binnen een kort tijdsbestek worden nieuwe ideeën en concepten geboren. Energie hackathons stimuleren creativiteit, innovatie en samenwerking, en dragen bij aan duurzame oplossingen voor de energietransitie en de toekomst van de energiesector.

In situaties waar gestructureerde en inhoudelijke discussies wenselijk zijn, maken we gebruik van de Allocator app van Appcentive. Deze app modelleert het elektriciteitsnet en zijn onderstations nauwkeurig, waarbij potentiële duurzame energieprojecten als basis dienen. De app wijst projecten toe op basis van gebruikersambitie, rekening houdend met netwerkcompatibiliteit en opgegeven prioriteit. Dit biedt inzicht in onderstationcapaciteiten, energieopwekking, verdeling tussen wind- en zonne-energie, en bijbehorende kosten. De tool vereenvoudigt het proces van het balanceren tussen kosten, efficiëntie en capaciteit. Zo stijgt de discussie van vorm naar inhoud. Op verzoek ontwikkelen wij ook op maat gemaakte tools met andere gegevens.

energiesector hackathon tool
Allocator app: om ingewikkelde vastgelopen discussies meer naar de inhoud te bewegen

Waarom een energie hackathon organiseren?

1. Versnelling van innovatie: energie hackathons versnellen de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Multidisciplinaire teams bevorderen diverse perspectieven en ideeën, wat kan leiden tot doorbraken op het gebied van duurzame energie.

2. Samenwerking en netwerken: een energie hackathon brengt professionals en experts uit verschillende sectoren samen. Dit schept mogelijkheden voor waardevolle samenwerkingen, netwerken en kennisuitwisseling, als fundament voor toekomstige energieprojecten.

3. Tastbare resultaten: hackathons leveren concrete resultaten op, zoals prototypes, gedetailleerde plannen, apps of software. Deze tastbare output dient als basis voor verdere ontwikkeling en implementatie van duurzame energieoplossingen.

Geschikte locaties voor een energie hackathon

Het selecteren van de juiste hackathon locatie is cruciaal voor een succesvol evenement. Overweeg de volgende opties:

1. Technologie- en innovatiecentra: steden zoals Eindhoven, bekend om technologische innovaties, bieden geavanceerde faciliteiten voor energie hackathons. Deze centra creëren een inspirerende omgeving voor creatieve denkers en technologen.

2. Universitaire campussen: universiteitssteden zoals Delft, Enschede en Wageningen hebben goed uitgeruste campussen die perfect zijn voor energie hackathons. De aanwezigheid van wetenschappers, onderzoekers en studenten kan bijdragen aan het genereren van innovatieve ideeën.

3. Initiatieven voor duurzame energie: zoek naar steden of bedrijven die al betrokken zijn bij initiatieven voor duurzame energie. Deze organisaties hebben waarschijnlijk een netwerk van experts en organisaties die je gelijk kunt aanhaken om deel te nemen aan jouw hackathon.

Conclusie

Het organiseren van een energie hackathon is een krachtige manier om innovatie, samenwerking en duurzame energieoplossingen te stimuleren. In sommige gevallen kan het handig zijn om specifieke tooling te ontwikkelingen, om ervoor te zorgen dat discussies echt vanuit de inhoud worden gevoerd. Wij hebben hier jarenlange ervaring mee en adviseren je graag welke aanpak voor jouw vraagstuk het beste werkt.

Ben je van plan om zelf een hackathon te organiseren omtrent het thema ‘energie’ of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen. Geen probleem als je nog in de oriënterende fase zit: wij delen graag onze kennis en ervaring met je, zodat we samen kunnen bepalen of een hackathon geschikt is voor jouw organisatie of niet.

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!