Blogpost 15 aug 2022

Hackathon betekenis

Blogpost 15 aug 2022

Wat is de hackathon betekenis? De definitie van Wikipedia is duidelijk: ‘Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken.

Merk daarbij op dat het niet alleen gaan om IT-organisaties die hun programmeurs uitdagen. Dat was hoe het ooit begon in 1999 in de Verenigde Staten. Tijdens de JavaOne Conference, waar deelnemers werden uitgedaagd om te programmeren voor de Palm V digitale assistent.

Hackathon definitie: voor iedere organisatie

Veel mensen spellen het evenement als: hackerton, hackathlon, heckaton, hackethon, hacketon, hackaton, hackathone, hakkaton of hackahton. De juiste schrijfwijze is ‘hackathon’. De betekenis van hackathon is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Het begon als een IT-event voor programmeurs en is uitgegroeid tot een type evenement waar IT allang niet meer alleen centraal hoeft te staan. Wij organiseren ook veel hackathons met sociale thema’s, zodat elke doelgroep ermee kan meedoen en met creatieve en concrete oplossingen kan komen.

We hebben hackathons georganiseerd voor bijvoorbeeld Microsoft, De Nederlandse Bank, ANWB, ING, Google, Menzis, Hogeschool Utrecht en KPMG, uiteenlopende organisaties met verschillende doelstellingen en belangrijke uitdagingen. We stemden de vraagstukken af op hun behoeften, evenals de werkwijze.

Evenement: halve dag tot meerdere dagen

De hackathon definitie zegt niets over de precieze duur van het evenement. Dat is niet zonder reden. Een gemiddelde hackathon duurt 8 tot 48 uur. Het is zelfs mogelijk om die tijdens een halve dag te organiseren, afgestemd op het vraagstuk en de uitdaging waar jouw organisatie mee worstelt.

Op die manier is de betekenis van een hackathon flexibel. Wij zorgen ervoor dat de deelnemers sterk gemotiveerd werken aan een belangrijke uitdaging. Op het gebied van IT en binnen andere vakgebieden. Door meerdere achtergronden en expertises te combineren of door ergens juist heel gericht aan te werken.

hackathon betekenis

Hackathon betekenis: wanneer is het succesvol?

Op basis van de hackathon betekenis benieuwd wanneer je kunt spreken van een succes? Het is verleidelijk om vooral naar de eigen organisatie te kijken. Het formuleren van een goede doelstelling en uitdaging waaraan gewerkt kan worden is cruciaal om de hackathon te laten slagen. Het zorgt voor enthousiaste deelnemers, die er tijdens een hackathon voor zorgen dat er oplossingen komen waar je echt iets mee kan. Vaak helpt het om ze te belonen met een vervolgtraject of ze een leuke prijs te geven aan het einde van de hackathon. Dit stimuleert de intrinsieke motivatie, waarmee je het beste uit de kandidaten naar boven haalt.

Toch kan een hackathon ook een succes zijn als er geen concrete oplossing ontstaat of als er meer stappen nodig blijken om de doelstelling te bereiken. Zowel de organisatie als de deelnemers profiteren van de belangrijke voordelen die het oplevert. Dankzij de intrinsieke motivatie die ze ervaren, de onderlinge samenwerking en de energie die er ontstaat en het proces die de deelnemers samen doorlopen. Tijdens een hackathon volgens de klassieke definitie, of op een manier die beter past bij jullie moderne organisatie. Net als voor bedrijven zoals Microsoft, ING, Google en KPMG waar we voor werken.

Vragen over de hackathon betekenis of net als bedrijven, overheden en non-profitorganisaties een hackathon laten organiseren? Vul het online contactformulier in, dan nemen we snel contact met je op.

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!