Blogpost 21 jul 2023

Hackathon in het onderwijs

Blogpost 21 jul 2023

Ben je op zoek naar een innovatieve manier om creativiteit en innovatie te stimuleren in het onderwijs? Overweeg dan een onderwijs hackathon! In dit artikel zullen we de voordelen en mogelijkheden van een hackathon in het onderwijs verkennen en laten zien hoe dit evenement leerlingen, leerkrachten of bestuurders uitdaagt om kritisch na te denken, samen te werken en innovatieve oplossingen te bedenken. Lees verder en ontdek waarom een hackathon in het onderwijs een waardevolle toevoeging kan zijn voor jouw vraagstuk.

Het belang van innovatie in het onderwijs

In een snel veranderende wereld is het stimuleren van innovatie en creativiteit in het onderwijs van essentieel belang. Een hackathon in het onderwijs biedt deelnemers de kans om probleemoplossende vaardigheden, kritisch denken en samenwerking te ontwikkelen. Het geeft hen de mogelijkheid om buiten de kaders te denken, nieuwe ideeën te genereren en technologie op een creatieve manier toe te passen.

Zo organiseerden we eerder hackathons voor onze opdrachtgevers over onderwerpen als:

– Hoe lossen we het lerarentekort op?

– Hoe kunnen we het werkplezier voor onderwijzers en ondersteunend personeel vergroten en de werkdruk verlagen?

– Hoe kunnen we ervoor zorgen dat studenten een persoonlijk leertraject aangeboden krijgen dat aansluit bij zowel de interesses en kwaliteiten van de student als de benodigde kennis en vaardigheden van de beroepspraktijk?

– Hoe kunnen we de samenwerking en interactie tussen studenten, docenten en professionals verbeteren om beter aan te sluiten bij de behoeften van de beroepspraktijk?

– Hoe zorgen we ervoor dat meer meisjes kiezen voor een technische opleiding?

– Hoe ontwikkelen we een effectief leermiddel waarmee leerlingen efficiënter kunnen werken in zowel een fysieke als digitale omgeving?

– Hoe kunnen we beter gebruik maken van blended-learning binnen onze trainingen?

– Hoe kun je als schoolleider binnen het primair onderwijs inspelen op de veranderende toekomst van het basisonderwijs?

Voordelen van een hackathon in het onderwijs

Creativiteit en innovatie:
Een onderwijs hackathon moedigt deelnemers aan om creatief te denken en innovatieve oplossingen te bedenken voor reële problemen. Het stimuleert hen om buiten bestaande denkkaders te treden en originele ideeën te genereren binnen een kort tijdsbestek.

Samenwerking en teamwork:
Tijdens een hackathon in het onderwijs werken deelnemers in teams samen aan een gemeenschappelijk doel. Ze luisteren naar elkaars ideeën en lossen gezamenlijk de uitdaging op.

Hoe een hackathon in het onderwijs organiseren?

Bepaal het doel en thema:
Definieer het doel van de onderwijs hackathon en bepaal het vraagstuk waar de deelnemers aan moeten werken.

Vorm teams:
Stel teams samen op basis van complementaire vaardigheden en diverse achtergronden. Dit bevordert samenwerking en kennisuitwisseling. Naast functietitels, kan het ook leuk zijn om mensen in te delen op basis van hun denkrichting. Hiervoor hebben wij een speciale game ontwikkeld om in 15 minuten heel snel teams te maken tijdens een hackathon onderwijs dag.

Bied begeleiding en ondersteuning:
Zorg voor voldoende begeleiding en ondersteuning tijdens de hackathon. Dit kan onder meer bestaan uit mentors, workshops en toegang tot relevante papers en data.

Organiseer een presentatie en evaluatie:
Plan aan het einde van de hackathon een presentatie moment waarin deelnemers hun ideeën en oplossingen kunnen presenteren aan elkaar of eventueel bestuurders. Evalueer de resultaten en plan een follow-up moment in.

Zelf een succesvolle onderwijs hackathon organiseren

Een hackathon in het onderwijs biedt deelnemers een unieke kans om mee te denken over prangende vraagstukken binnen het onderwijs. Wij organiseren hackathons voor alle doelgroepen: soms alleen intern met bijvoorbeeld docenten. Andere keren met studenten, waarbij we vaak ook het bedrijfsleven betrekken.

Overweeg je een hackathon in het onderwijs te organiseren? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij nemen je graag mee in wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een hackathon en kunnen je ontzorgen op alle vlakken.

Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?

Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland

Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!

Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!