Burgerparticipatie 2.0: organiseer een hackathon binnen de overheid / gemeente / provincie
Wil je burgerparticipatie naar nieuwe hoogten tillen en de samenleving actief betrekken bij vraagstukken binnen de overheid / provincie / gemeente? Dan is een participatie-event dé sleutel! In dit artikel ontdek je de kracht van zo’n hackathon event, waarbij burgers volop kunnen bijdragen aan besluitvorming en slimme oplossingen kunnen bedenken voor maatschappelijke uitdagingen. Lees verder en ontdek hoe je met een burgerparticipatie-evenement een positieve impact creëert en complexe vraagstukken gezamenlijk écht aanpakt.
Wat is burgerparticipatie?
Ben je benieuwd wat burgerparticipatie is? Burgerparticipatie binnen de Rijksoverheid is van onschatbare waarde voor een veerkrachtige samenleving. Het geeft burgers een stem in het besluitvormingsproces, bevordert transparantie en geeft een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid.
Maar hoe pak je dit aan op een vernieuwende manier? Nou: met een Hackathon Burgerparticipatie! Dit krachtige evenement betrekt burgers actief bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en zorgt voor baanbrekende oplossingen. Bij Hackathonopmaat zijn we experts in het organiseren van dergelijke hackathons voor de overheid. Samen met jou betrekken wij burgers bij de verandering die jij wilt zien!
Voordelen van een hackathon burgerparticipatie:
Inclusieve besluitvorming:
Een Hackathon Burgerparticipatie geeft burgers een stem in de besluitvorming. Het biedt hen de mogelijkheid om tijdens een burgerparticipatie overheid evenement actief deel te nemen aan het vinden van oplossingen en bij te dragen aan het vormgeven van beleid en projecten die hun gemeenschap beïnvloeden.
Creatieve oplossingen:
Door burgers te betrekken bij een Hackathon Burgerparticipatie krijg je toegang tot diverse perspectieven en ideeën. Bij Hackathonopmaat zijn wij expert in het faciliteren van hackathons met verschillende soorten burgerparticipatie. Dit stimuleert creativiteit en innovatie, waardoor er breed gedragen oplossingen ontstaan voor complexe maatschappelijke vraagstukken.
Samenwerking en netwerken:
Een burgerparticipatie gemeente of breder burgerparticipatie overheid event brengt mensen uit verschillende achtergronden en disciplines samen. Het bevordert samenwerking en het creëren van waardevolle netwerken tussen burgers, experts, organisaties en overheidsinstanties.
Betrokkenheid en empowerment:
Door deel te nemen aan een Hackathon Burgerparticipatie voelen burgers zich betrokken bij hun gemeenschap. Ze ervaren een gevoel van empowerment omdat ze actief bijdragen aan het vinden van oplossingen en het creëren van positieve veranderingen.
Hoe organiseer je een Hackathon Burgerparticipatie?
Identificeer de uitdaging:
Kies een maatschappelijke uitdaging of thema waar burgers zich bij betrokken voelen of zelf overlast van ervaren. Wij adviseren je graag hoe je dit het beste op papier uitschrijft, zodat deelnemers hier tijdens de hackathon ook daadwerkelijk iets mee kunnen.
Burgers uitnodigen:
Promoot de hackathon en moedig burgers aan om deel te nemen. Gebruik verschillende kanalen, zoals sociale media, deel flyers uit als mensen hun paspoort komen verlengen op het gemeentehuis, promoot het evenement in lokale bussen of bij sportverenigingen. Of kijk hoe je onderwijsinstellingen of buurthuizen kunt betrekken bij het vraagstuk. Afhankelijk van de doelgroep die je wilt bereiken, adviseren we je graag over hoe je het beste mensen uit kunt nodigen om deel te nemen aan het burgerparticipatie evenement. Wij kunnen hier ook een rol in spelen.
Faciliteer teams en expertise:
Bij Hackathonopmaat weten we als geen ander hoe cruciaal een goed team is voor een succesvolle overheidshackathon met burgerparticipatie. Met onze innovatieve Team-Up Game faciliteren we het vormen van teams met een diverse mix aan vaardigheden en achtergronden. Deelnemers worden aangemoedigd om samen te werken en expertise uit te wisselen, en we betrekken experts, mentors, facilitators en vertegenwoordigers van overheidsinstanties om het team de nodige ondersteuning en begeleiding te bieden. Met de Team-Up Game zetten we de juiste mensen bij elkaar, zodat we als een geoliede machine kunnen werken aan vernieuwende oplossingen voor de samenleving.
Participatie overheid: ideeën genereren en oplossingen ontwikkelen:
Bij Hackathonopmaat dagen we de deelnemers uit om grensverleggende ideeën te bedenken en baanbrekende oplossingen te ontwikkelen. Out-of-the-box denken wordt aangemoedigd, en we creëren een omgeving waar creativiteit en samenwerking tot bloei komen. Hoe we dat doen? Dat hangt af van het vraagstuk. Tijdens een persoonlijk gesprek kunnen we je hier meer over vertellen.
Pitch en Implementatie:
Aan het einde van het burgerparticipatie evenement krijgen teams de ultieme kans om de bedachte oplossingen te pitchen aan een enthousiaste jury. Deze jury bestaat vaak uit sleutelfiguren zoals een gedeputeerde, wethouder én een deskundige van buitenaf. Soms kiezen we er ook voor om teams op elkaar te laten stemmen of indien gewenst kijken we naar hoe we ideeën samen kunnen brengen.
Voorbeelden van eerdere burgerparticipatie hackathons:
Bij Hackathonopmaat hebben we al talloze participatie burger hackathons georganiseerd, elk gericht op het aanpakken van belangrijke vraagstukken in verschillende gemeenschappen. Zo hebben we een succesvolle hackathon gehouden in de stad Nijmegen, waar veel burgers dagelijks overlast ondervonden van een verkeersprobleem tijdens de spits. Een andere uitdagende hackathon vond plaats in Moerdijk, waar we met burgers werkten aan het verminderen van overlast veroorzaakt door vrachtwagens.
In de gemeente Súdwest-Fryslân hebben we een inspirerend evenement georganiseerd om het schrijnende woningtekort onder jongeren aan te pakken. Bij de gemeente Rotterdam ging voor miljoenen euro’s de riolering op de schop in een bepaalde wijk, een kans om het bovengronds ook helemaal anders te doen en de wijk anders in te richten. Ook hier betrokken we burgers bij.
Overheidsparticipatie? Organiseer een hackathon met burgers:
Zoals eerder aangegeven: is een hackathon de ideale manier om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en burgerparticipatie te laten plaatsvinden.
Lijkt het je leuk om ook een hackathon te organiseren? Neem vrijblijvend contact op. Dan vertellen we je er graag meer over. We laten je zien hoe je dit het beste kunt aanpakken en ervoor zorgt dat jouw event een groot succes wordt. Samen ontdekken we hoe ook jij de kracht van burgerparticipatie kunt inzetten om complexe vraagstukken op te lossen.
Dus heb je een vraagstuk waarvan je het gevoel hebt dat je niet verder komt? Of waar veel weerstand zit? Of wil je gewoon een hoop nieuwe frisse ideeën krijgen? Neem dan contact op om te zien wat we voor jullie kunnen betekenen.
Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. We lichten het je graag toe!
Hackathon met studenten organiseren? In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit en of het handig is om studenten ook bij jouw hackathon te laten aansluiten.
Ben jij van plan een hackathon te organiseren maar weet je niet zeker welk hackathon format geschikt is voor jouw evenement? Neem contact op.
Hackathon duurzaamheid organiseren? Van c02 reductie in de organisatie tot bijvoorbeeld natuurinclusief, biobased en gezond bouwen. Wij hebben er ervaring mee!
Wil je een hackathon als deelnemer bijwonen?
Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte van hackathons in Nederland
Bedankt voor het aanvragen van de nieuwsbrief!
Wij zullen je vanaf nu op de hoogte houden van toekomstige evenementen waar je aan deel kan nemen!